Kesäpojasta toimitusjohtajaksi – ensimmäisestä kesätyöpaikasta tarttui matkaan oppeja, jotka pätevät yhä tänäkin päivänä

Eipä tiennyt 16-vuotias Mikko Suopanki, mitä ovea raotti, kun ensimmäistä kertaa asteli J. Malmin toimitusjohtajan huoneeseen kysymään kesätöitä.

– Toimitusjohtaja kysyi minulta, osaanko tehdä mitään. Ensimmäisen vuoden ammattikouluopiskelijan varmuudella vastasin, että osaan. Sain paikan, Mikko muistelee.

Ensimmäinen kesä malmilaisena kului muun muassa maantiivistäjällä ajellessa, lapion varressa sekä betonivalujen ja -muottitöiden avustavissa tehtävissä.

– Koska intoa ja halua riitti, pääsin tekemään monenmoista. Muistan, kun eräänkin kerran tein muottikirvesmiehelle tarvikkeita pöytäsirkkelillä. On tärkeää, että myös kesätyöntekijät pääsevät kasvamaan ja kehittymään roolissaan, mutta enää en itse laittaisi ammattikoululaista tekemään töitä samanlaisella koneella. Sen verran ovat ajat muuttuneet, Mikko hymähtää.

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kesä on jäänyt hyvin mieleen, ja sieltä saadut opit kantavat yhä tänäkin päivänä.

– Rivitalotyömaalla minua ohjeistettiin hyvin perusteellisesti muun muassa lakaisemaan työmaakopin lattiaa. Mieleen on painunut myös ohje siitä, että työmaalla ei saa istua. Nuorena poikana nämä ohjeet vähän ihmetyttivät, mutta nyt näen niissä paljonkin järkeä. Olen toki oppinut soveltamaan ja olemaan itse hiukan armollisempi, mutta edelleen pidän niitä tärkeinä perusasioina, joihin työmaan laatu liittyy.

Töissä on helppo viihtyä, kun pääsee kasvamaan ja kehittymään

Ensimmäinen kesätyö sujui hyvin, ja työt Malmilla jatkuivat myös ammattikoulun jälkeen – ja jatkuvat yhä. Väliin mahtui armeija, rakennusinsinööritutkinto sekä työskentelyä vastaavana mestarina ja työmaapäällikkönä. Kun Mikkoa sitten kysyttiin toimitusjohtajan tehtävään, ei vastausta tarvinnut kovin kauaa miettiä.

– En epäröinyt yhtään, sillä olen tykännyt yrityksestä ja toimialasta. On hienoa, että tehtävänkuvani sekä vastuu ovat kasvaneet, ja olen voinut vastata odotuksiin, Mikko kertoo.

Samaa periaatetta Mikko noudattaa myös itse toimitusjohtajana: jokaiselle malmilaiselle pyritään järjestämään otollinen oppimisympäristö. Jo työhaastattelussa mietitään, miten kukin voi omia vahvuuksiaan Malmilla hyödyntää. Se tuntuu toimivan, sillä jopa puolet Malmin rakennusmestareista ja teknisistä toimihenkilöistä on tullut ja jäänyt taloon Mikon tapaan kesätöiden kautta.

– Toimitusjohtajana minulta vaaditaan kykyä valmentaa ja sparrata työntekijöitä. On aina hienoa nähdä, kun porukka viihtyy roolissaan ja pääsee kehittymään. Tämä ei ole yhden miehen show, vaan porukan onnistumisia tarvitaan.

Korona mullisti toimitusjohtajuuden

Toimitusjohtajan pesti käynnistyi virallisesti kaksi vuotta sitten. Lähtö oli vauhdikas, sillä ei mennyt aikaakaan, kun maailmanlaajuinen koronapandemia sekoitti pakan täysin. Etenkin ryhmädynamiikan ja tiimihengen vahvistamisen eteen on saanut tehdä hartiavoimin töitä.

– Teamsin videopalaverilla ei voida korvata sitä, että mennään yhdessä frisbeegolfaamaan, syömään ja saunomaan, mutta olen tuonut uusia palaverikäytäntöjä korvaamaan kasvokkaista vuorovaikutusta. Samalla myös työmaiden välinen vuorovaikutus ja yhteistyö ovat lisääntyneet.

Vaikka korona leimaa vahvasti Mikon toimitusjohtajauran ensiaskeleita, löytyvät ikimuistoisimmat hetket kuitenkin toisaalta.

– Ne ovat niitä työmaan tapahtumia. Eräänkin kerran rakensimme Valkeakoskella koulua, ja kattoon tuleva teräsrunkoinen lasirakenne esivalmistettiin maassa. Olihan se hieno hetki, kun vastaavana mestarina annoin kahdelle kohtuullisen isolle nosturille käskyn aloittaa rakenteen nostaminen paikoilleen. Siinä konkretisoitui tekeminen ja rakentuminen. Kyllä se vain aina lämmittää mieltä, kun rakennushanke onnistuu ja saadaan päätökseen kiitoksen kera.

Työkalut eivät tipahda edes vapaalla

Jos töissä Mikkoa pitävät kiireisenä monipuoliset rakennushankkeet, kotona vauhdista vastaavat perhe ja lasten harrastukset. Vapaa-aika kuluu myös mökillä, jossa tehtävälistalla odottaa milloin uuden terassin tai laiturin rakentaminen, milloin mökin maalaaminen.

– Työkalut pysyvät vielä käsissä, ja se on mukavaa tekemistä, Mikko hymyilee.

Toimitusjohtajan hektisen roolin vastapainoksi Mikko hakee rauhaa ja rentoutusta myös metsästys- ja lenkkeilyharrastusten parista.

– Kun pistää rokin soimaan ja lenkkarit jalkaan tai kun seisoo hirvimetsällä passissa, niin siinä ajatukset nollaantuvat.