Vaihtelevat tehtävät pitävät mielenkiinnon yllä

Malmin hankintapäällikkö Antti Vilenius nauttii saadessaan olla mukana monenlaisissa projekteissa. Hänellä saattaa olla käynnissä samaan aikaan niin uimahalliprojekti 20 metrin syvyydessä maan alla, elintarviketeollisuuden tuotantotilojen rakentaminen kuin asuinkerrostalon rakentaminen.

– Monipuoliset hommat tuovat työhön mielekkyyttä. On mukavaa, kun projektit vaihtuvat, ja uuden työn saa aloittaa puhtaalta pöydältä, ja tehdä hommat taas vähän paremmin, Antti kertoo.

Rakennusbuumi on nyt kova, ja Antti toivoo alan rauhoittuvan hieman.

– Tuntuu, että rakentaminen on jo vähän ylikuumentunut tarjontaan nähden. Voi olla tervetullutta saada tilanne rauhoittumaan. Viime vuoden hinnannousu oli älytöntä, ja hintojen muutokset kesken rakennusprojektin aiheuttavat haasteita. Tällä hetkellä esimerkiksi elementtituotannossa myydään elementtejä vuoden 2023 keväälle, mikä voi vaikuttaa projektien aikatauluihin, hän miettii.

 

Hankintapäällikön työt vaativat hyvää tilannetajua

Rakennustuotannon insinööriksi kouluttautunut Antti on viihtynyt malmilaisena pitkään, sillä hän on tullut taloon jo toukokuussa vuonna 2012. J. Malmille työmaiden työnjohtotehtäviin hypännyt mies on tehnyt viimeiset kuusi vuotta hankintapäällikön ja projektipäällikön töitä.

– Vaihto näihin hommiin taisi mennä niin, että meillä avautui henkilöstövaihdosten kautta paikka hankintapuolelle ja esihenkilöni kysyi, olisinko kiinnostunut hoitamaan tehtävää – ja olinhan minä, Antti muistelee.

Hyviä vuorovaikutustaitoja ja alan ymmärrystä vaativassa roolissa Antti hoitaa yrityksen strategiset hankinnat ja erityishankinnat. Vaihteleviin työtehtäviin kuuluu myös työmaan tukitoimia.

– Tässä työssä täytyy tulla hyvin toimeen ihmisten kanssa. Myös hyvää tilannetajua ja ihmistuntemusta tarvitaan. Ennen kaikkea myös rakentamisesta täytyy tietää paljon, vaikka välillä tuntuukin siltä, ettei tietoa ole koskaan riittävästi. Uutta oppii koko ajan, koska rakentaminen muuttuu jatkuvasti, hän pohtii.

 

”Saan tehdä työni parhaaksi kokemallani tavalla”

Hankintapäällikön tehtävät ovat vaativia, ja virheitäkin saattaa joskus tehdä. J. Malmilla on kuitenkin tiivis ja hyvä työyhteisö, jonka jäsenet ovat toistensa tukena. Myös työnantaja tukee työntekijöitä mahdollisten virheiden sattuessa.

– Tämä on turvallinen työpaikka. Epäonnistumista ei tarvitse pelätä, sillä jos teen virheen, en saa puukkoa selkään, vaan sparrailua, jotta voin tehdä asian seuraavalla kerralla paremmin. Työntekijöihin luotetaan ja vastuuta saa ottaa. On hienoa, että saan tehdä työni parhaaksi kokemallani tavalla. Siihen meillä kannustetaan, Antti kertoo.

Vastuu, työssä onnistuminen ja valmiin lopputuloksen näkeminen motivoivat Anttia.

– On mahtavaa käydä katsomassa kohdetta ja ajatella, että olen ollut mukana toteuttamassa tätä.

 

Perhe-elämää ja vauhdikkaita harrastuksia

Tehokas hankintapäällikkö tasapainottaa vaativaa työtä viettämällä aikaa vaimonsa ja kahden pienen tyttärensä kanssa. Omat harrastukset ovat jääneet hieman perhe-elämän alle, mutta silloin tällöin Antti käy nauttimassa vauhdista kaapelivesi- tai lumilautailun parissa.